Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ










https://www.facebook.com/groups/479784188731210/

Σκεπτόμενος την χρονιά που διανύσαμε δηλαδή το ψαρευτικό 2009 θα το χαρακτήριζα αρκετά αποδοτικό. Όμως αυτό το οποίο επηρέασε και επηρεάζει αρνητικά τα ψαρέματα μας ορισμένες φορές είναι η μη σταθερότητα των καιρικών συνθηκών η οποία είναι υπεύθυνη για την μη σταθερή απόδοση στα αλιεύματα μας. Αναλυτικότερα το μη σταθερό κλίμα εστιάζεται στην μετάλλαξη των εποχών με αποτέλεσμα να μην βιώνουμε τις πραγματικές συνθήκες των εποχών ή τουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά που τις γνωρίσαμε από την παιδική μας ηλικία.






ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ


Επεξεργάζοντας όλες τις παραπάνω σκέψεις τον τελευταίο χρόνο κατέληξα να αναθεωρήσω και να δράσω διαφορετικά στα ψαρέματα μου επιδιώκοντας πάντα το θετικό αποτέλεσμα. Έτσι αλλάζοντας το ψαρευτικό μου πρόγραμμα και από τις μεγάλες σε διάρκεια εξορμήσεις του σαββατοκύριακου κατέληξα να κάνω κυρίως μικρές καθημερινές καταδρομικές εξορμήσεις το πολύ δέκα ωρών κυνηγώντας πάντα τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και ώρες για το καλύτερο αποτέλεσμα.







Τα αλιεύματα τα οποία προτίμησα να κυνηγήσω τους αποδοτικούς μήνες Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν ήταν άλλα από τους συνήθη ύποπτους τις τσιπούρες. Μετά ακολούθησαν οι καμπανάδες σεβαστού μεγέθους και στην τρίτη θέση την εμφάνιση έκαναν τα πρώτα λαβράκια. Έκπληξη για μένα ήταν η πληθώρα χταποδιών τα οποία εμφανίστηκαν αρχές Νοεμβρίου πιάνοντας αλιεύματα τα οποία καθαρισμένα και ζυγισμένα, ξεπερνούσαν πολλές φορές το ενάμιση κιλό. Τα οχτάποδα τα αλίευα στα μονάγκιστρα, εφοδιασμένα με μικρό μονοδόλι τα οποία ψάρευαν τσιπούρες. Η παρατήρηση που έχω να κάνω όσο αναφορά τα χταπόδια είναι στον τρόπο λειτουργίας των καλαμιών. Όλοι θα γνωρίζετε από την πείρα σας κατά την έλξη, πόσο πολλαπλασιάζεται το βάρος του χταποδιού, δημιουργώντας τρομερή αντίσταση όταν ανοίγει τα πλοκάμια του. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και τα ενενήντα συν μέτρα που ψάρευαν τα μονάγκιστρα καταλαβαίνετε, ότι το έργο της ανάκτησης ήθελε προσοχή και επιμονή στο να μην χαθεί το αλίευμα. Σε αυτόν τον τομέα σημαντική βοήθεια μου έδωσε ο εξοπλισμός μου και συγκεκριμένα τα καλάμια τα οποία έχουν το πρώτο κλείδωμα αρκετά κάτω από την κορυφή τους.




 Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την χρονική περίοδο που αναφέραμε παραπάνω, ήτανε αρκετά καλές για την εποχή, με ήπιο καιρό αν εξαιρέσουμε ένα διήμερο με νοτιά και με την ατμοσφαιρική πίεση να μην έχει σταθερότητα. Το θετικό της πίεσης ήτανε ότι οι αυξομειώσεις, τις ημέρες που επιλέγαμε για την ψαρευτική μας εξόρμηση, γινότανε ομαλά χωρίς να έχουμε μεγάλα και απότομα άλματα των τιμών.



ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΡΑΧΟΨΑΡΕΜΑΤΑ




Πέντε Δεκεμβρίου 2009 με την σελήνη δεκαεννέα ημερών και οι καιρικές συνθήκες ήπιες. Φθάνοντας στον προορισμό μου διαπίστωσα την καλή παλίρροια που επικρατούσε, καλύπτοντας τελείως την βραχώδη ακτή και χωρίς να χάσω χρόνο, θέλοντας να προλάβω να ψαρέψω με όσο το δυνατόν περισσότερο φως, πριν το λυκόφως και την έλευση του σκοταδιού, τοποθέτησα γρήγορα τρία δίσπαστα, εφοδιάζοντας τα με σκουρόχρωμα μονοδόλια μεσαίου μεγέθους. Off the ground ρίψη με τις αρματωσιές να προσγειώνονται στα επιθυμητά σημεία. Τέντωμα της πετονιάς τόσο ώστε να αποφύγουμε κάποιο σκάλωμα διότι ο βραχώδης πυθμένας κρύβει τις παγίδες του και τα φρένα σφιχτά με τις πετονιές τεντωμένες. Η πρώτη ένδειξη δεν άργησε να φανεί στο πρώτο τέταρτο, με την πετονιά να χαλαρώνει αρκετά σημαντικά. Το ψάρι σε αυτήν την περίπτωση έχοντας πάρει το δόλωμα στο στόμα του έχει χάραξη ρότα προς την δικιά μας κατεύθυνση. Γρήγορο κάρφωμα και λεβάρισμα με την πρώτη τσιπούρα να κάνει την εμφάνιση της. Πολύ αισιόδοξα τα πρώτα λεπτά σκέφτηκα και πριν προλάβω να δολώσω και πάλι, το δεύτερο καλάμι μου δίνει ακριβώς την ίδια ένδειξη.



Αχ και να ήμουνα ένα τρίωρο νωρίτερα, αναφώνησα λεβάροντας και αντικρίζοντας την δεύτερη τσιπούρα. Ορεξάτα τα ψάρια σήμερα σκέφτηκα και κοιτάζοντας το τρίτο καλάμι το οποίο δεν είχε δεχθεί τσιμπιά, σκέφτηκα να του αλλάξω το ρόλο. Έτσι λοιπόν του αφαιρώ το shockleader και απευθείας στην πετονιά δένω μια διπλαρωμένη αρματωσιά με τα αγκίστρια πάνω από το μολύβι. Μόλις νύχτωσε ο υγρός καιρός άρχισε να διαπερνά την ελαφριά μου ένδυση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πηγαίνω στο αμάξι και φορώντας την ειδική στολή αντιμετώπισης υγρασίας και ψύχους, νιώθω σε λίγο την θερμοκρασία του σώματος, να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.



 Συνεχίζοντας να κινούμαι πλέον με άνεση χωρίς να με επηρεάζει ο υγρός καιρός διαπίστωσα το σιάλουμ που είχα τοποθετήσει στην μύτη του καλαμιού να κινείται νωχελικά και να τρεμοπαίζει. Σκέφτομαι να μην το πειράξω αλλά να του δώσω λίγο περισσότερο χρόνο για να δω πως θα αντιδράσει. Επόμενη κίνηση δεν υπήρχε, και περνώντας κάποιο χρονικό διάστημα, αποφάσισα να βγάλω την αρματωσιά έξω για έλεγχω. Στο πρώτο κάρφωμα νιώθω ένα βάρος σαν να ξεκολλάει από τον βυθό. Η σκέψη μου πήγε αμέσως σε κάποια βραχωμένη σμέρνα, όμως τα επόμενα δευτερόλεπτα η αρματωσιά μου ελάφρυνε λίγο, νιώθοντας ότι κάτι καλό μπορεί να βρίσκεται στην άλλη πλευρά της προέκτασης των χεριών μου. Τα δυνατά κεφάλια πρόδιδαν το είδος του ψαριού, αλλά τα λίγα τελευταία μέτρα που απομένανε, έγιναν πιο εύκολα τα πράγματα και με σχετική ευκολία λόγο της ταλαιπωρίας - βραχώματος που είχε υποστεί, κατορθώσαμε να προσθέσουμε μία ακόμη τσιπούρα στην όμορφη ψαριά μας. Παρόμοια σκηνικά με τα μονάγκιστρα συνεχίστηκαν, και αυτό είχε την καλή συνέπεια στο να είμαι σε διαρκή κίνηση, χωρίς να κάτσω λεπτό κάτι το οποίο το έζησα αρκετές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Την συνεχή δραστηριότητα σε αρκετά ψαρέματά μου.

 Την σκυτάλη πήρε η διπλαρωμένη αρματωσιά με τους καμπανάδες να συνεχίζουν το κρεσέντο των τσιμπημάτων. Το δόλωμα που χρησιμοποίησα ήτανε ζωντανό καραβιδάκι δολωμένο από την ουρά προς το κεφάλι με τα ποδαράκια να κοιτάνε προς την έξω πλευρά του αγκιστριού. Μια παρατήρηση μου για το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει να κάνει με την συμπεριφορά τους. Εμφανίζονται συγκεκριμένη ώρα, ανάλογα πάντα με την μορφολογία του βυθού και η διάρκεια ,ώρα στα τσιμπήματα τους είναι σταθερή και συγκεκριμένη. Η ώρα είχε φτάσει δύο τα ξημερώματα και θαυμάζοντας τα όμορφα καθαρά, αλανιάρικα αλιεύματα στο ψυγείο, αποφάσισα να πάρω τον δρόμο της επιστροφής, πλημμυρισμένος από ικανοποίηση αλλά και μία γλυκιά κούραση να με καταβάλει, λόγο της συνεχούς κίνησης.







ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΟΝΑΓΚΙΣΤΡΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ


Στις εικοσιτρείς Δεκεμβρίου 2009 με την σελήνη να είναι επτά ημερών, και από τις λίγες ημέρες που είχαμε κάπως σταθερή πίεση στα 1016mb, πραγματοποίησα μία ακόμη αποδοτική ψαρευτική εξόρμηση διάρκειας δέκα ωρών. Φθάνοντας στον τόπο στις έντεκα το πρωί, διαπίστωσα την καλή παλίρροια η οποία συνοδεύονταν από ελαφριά ρεστία. Επικρατούσε υγρός καιρός με την γκρίζα συννεφιά να μεταφέρει το χρώμα της στην γαλανή μετατρέποντας σε έντονη γκρίζα. Ο τόπος - πυθμένας ήτανε λιγότερο βραχώδης σε σχέση με την παραπάνω περιγραφή. 



Στόχος και πάλι αποκλειστικά και μόνο οι τσιπούρες με τρία δίσπαστα καλάμια να ψαρεύουν από τα ογδόντα έως τα εκατόν δέκα μέτρα. Οι τρεις αρματωσιές μου αποτελούταν από τρία μονάγκιστρα, τα οποία ήτανε δύο σταθερά και ένα συρόμενο. Πάντα επιλέγω την ποικιλία στις αρματωσιές μου χωρίς να είμαι απόλυτος, προσαρμόζοντας και εφαρμόζοντας καινούργια πράγματα. Καλό θα είναι λοιπόν να τα ταξινομούμε και να κρατάμε κάποιες έγγραφες σημειώσεις για την συμπεριφορά των ψαριών, καθώς και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και δεδομένα που επηρεάζουν την έκβαση του ψαρέματος. Η πρώτη ένδειξη ήρθε στο καλάμι που ήταν εφοδιασμένο με σταθερό μονάγκιστρο και δολωμένο με μισή μάνα, με την πετονιά να χαλαρώνει κάνοντας μεγάλη κοιλιά, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά στην συγκεκριμένη αρματωσιά. Μπράβο αναφώνησα με θαυμασμό για το σταθερό μονάγκιστρο, φέτος αποδίδει τα μέγιστα σκέφθηκα, τσιμπιά και ψάρι, έχοντας μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.






Λεβάροντας και παρατηρώντας την πρώτη τσιπούρα της ψαριάς, στα τελευταία μέτρα λόγο της καλής διαύγειας των καθαρών νερών, διαπίστωνα τα έντονα όμορφα χρώματα, την μαχητικότητα αλλά και την ζωντάνια της. Βγάζοντας το ψάρι κράτησα στο μυαλό μου το σημείο που είχε καρφωθεί το αγκίστρι, για να το συγκρίνω με τις επόμενες τσιπούρες, εάν φυσικά συνέχιζα να αλιεύω. Το επόμενο ψάρι πιάστηκε μετά από μία ώρα περίπου, στο ίδιο καλάμι με το αγκίστρι να είναι καρφωμένο στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήτανε και της πρώτης τσιπούρας, Η σκέψη που έκανα ήτανε ότι το κοπαδάκι με τις κυρίες βρίσκεται μπροστά μας.


 Όσο διαρκούσε το φως της ημέρας τα ψάρια δεν είχαν καλή διάθεση για φαγητό. Έπρεπε να νυχτώσει για να δεχτώ το επόμενο τσίμπημα. Αυτό έγινε δύο ώρες μετά το λυκόφως με τα τσιμπήματα να είναι αραιά, αλλά σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Κάνοντας υπομονή και δολώνοντας φρέσκιες μάνες το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει, με τέσσερα τσιμπήματα ανά μισή ώρα περίπου. Τα τρία από τα τέσσερα τσιμπήματα, ήταν αποτελεσματικά με το αγκίστρι να βρίσκεται, στις τέσσερις από τις πέντε τσιπούρες, στο ίδιο σημείο της στοματική τους κοιλότητας. Έχοντας μπει πλέον στο χειμώνα και νιώθοντας το κρύο να σφίγγει έντονα γύρω μου, με τα πρώτα κρύα να κάνουνε τις νυχτερινές ώρες την εμφάνιση τους, αποφάσισα να καθίσω ακόμη μία ώρα μιας και οι ιχθείς που μου είχε χαρίσει πριν λίγο η γαλανή μου έφθαναν. Ακολούθησαν δύο ακόμη τσιμπιές, με τα ψάρια να ταλαιπωρούν για αρκετά λεπτά τις μύτες των καλαμιών, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Σκέφθηκα ότι τελείωσε η ώρα του δείπνου τους, και σειρά είχανε κάποια μικρόψαρα, τα οποία χαριτολογώντας ονομάζω σπαροτσίπουρα. Έτσι μαζεύοντας τον εξοπλισμό μου αλλά και αρκετή δόση κρύου, πήρα τον δρόμο της επιστροφής.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Ο πρόλογος μου στο παρόν άρθρο θίγει τις καιρικές συνθήκες που έχουνε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την τελευταία πενταετία. Αυτό μου δίνει το ερέθισμα να αναφερθώ λίγο στο περιβάλλον το οποίο ζούμε. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένος και ο πλανήτης μας. Επομένως χρειαζόμαστε έναν υγιή πλανήτη για την δική μας υγεία και όχι ένα πλανήτη να υπολειτουργεί. Σε αυτό συμβάλλουμε όλοι μας και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας γι αυτό. Ας αναλογιστούμε ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και να σταματήσουμε να μολύνουμε τις ακτές μας με πλαστικά, σακούλες και χαρτιά. Δεν είμαστε σωτήρες αλλά μία φιλότιμη προσπάθεια ας γίνει ατομικά από τον καθένα μας χωρίς τυμπανοκρουσίες και είμαι σίγουρος ότι βλέποντας ο κάθε συνάνθρωπος την προσπάθεια μας θα ευαισθητοποιηθεί και θα πράξη ανάλογα.

ROTATING RIG - ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΩΜΕΝΗ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ




ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΩΜΕΝΗ  ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΑΡΓΟΥΣ - ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ - ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ - ΛΑΒΡΑΚΙΑ - ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ .

https://www.facebook.com/groups/479784188731210/

First presentation on December 2007 in fishing magazine CASTING.
Πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης αρματωσιάς έκανα τον Δεκέμβριο του 2007 στο περιοδικό CASTING τεύχος Νο 2 - σελίδα 34.

VIDEO OF ROTATING RIG



Ψάχνοντας για πολλά πολλά χρόνια για το πως θα σταθεροποιήσω το μονάγκιστρο  κοντά στο βαρίδιο, αποφεύγοντας τα μπλεξίματα τα οποία δημιουργούνταν μ ένα απλό δέσιμο του παράμαλλου πάνω στην μάνα και κοντά στο βαρίδιο, την λύση την βρήκα με την δημιουργία της παρακάτω αρματωσιάς. Με την συγκεκριμένη αρματωσιά μπορούμε ν' αλιεύσουμε όλα τα είδη ψαριών!!!



Πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης αρματωσιάς έκανα τον Δεκέμβριο του 2007 στο περιοδικό CASTING τεύχος Νο 2 -- σελίδα 34.




Xρησιμοποιούμε ένα swivel tee το οποίο έχει στριφτάρι που ενσωματώνεται  σε αυτό. Το θαυματουργό αυτο μικρό πραγματάκι το περνάμε στο shock leader και τέλος δένουμε το βαρίδιο. Πάνω από το swivel tee κάνω ένα κόμπο στόπερ ο οποίος δεν πληγώνει το παράμαλλο ή τοποθετώ ένα σιλικονούχο στοπεράκι. Το στόπερ έχει την δυνατότητα να μετακινείται. Έτσι αν θέλω να ψαρεύω πιο ψηλά μία,δύο,τρεις οργιές, μπορώ να μετακινήσω το στόπερ πιο ψηλά. Με την ριψη το swivel tee στο οποίο είναι τοποθετημένο το παράμαλλο με το αγκίστρι μας, έρχεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του βαριδίου και κολλάει-σταματάει στο στόπερ. Έτσι έχουμε άμεση προσαρμοστικότητα της αρματωσιάς μας.   Όπως βλέπετε και στο βίντεο μπορούμε να προσαρμόσουμε κάποιο σωληνάκι  ώστε να αποφεύγουμε τυχόν μπλεξίματα ή στρίψιμο της πετονιάς.Αυτού του είδους η αρματωσιά λειτουργεί σε όλα τα είδη ψαριών.Είναι ανάμεσα σε σταθερό και συρόμενο μονάγκιστρο. Την φτιάχνουμε με λίγα και απλά εξαρτήματα. Enjoy have fun.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΕΜΟΥ


SURFCASTING LONGCASTING FISHING IN NORTH GREECE

https://www.facebook.com/groups/479784188731210/

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να ψαρέψουμε κατά μήκος των ακτογραμμών της βόρειας Ελλάδας, απαιτούν την γνώση ορισμένων στοιχείων και παραμέτρων που είναι πολύ σημαντικοί για το ψάρεμα μας. Ένα σημαντικό στοιχείο στο οποίο αναφέρομαι είναι η κατεύθυνση των ανέμων και πως αυτοί αντιμετωπίζονται.




α) Μπουνάτσα (λαδιά)


Ψαρεύοντας ημέρα με μπουνάτσα με τα νερά τραβηγμένα (άμπωτη), είναι καλό με τεχνικές ρίψεις να μπορούμε να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε το όριο των 100 μέτρων. Όταν επικρατούν άνεμοι χαμηλής εντάσεως για παράδειγμα της τάξεως του ενός ή δύο μποφόρ- θα διαπιστώσουμε ότι τα τσιμπήματα που θα δεχθούμε θα είναι ελάχιστα. Μόλις σταματήσει τελείως ο χαμηλής έντασης άνεμος, είναι η στιγμή που θα δεχτούμε τις περισσότερες τσιμπιές, οι οποίες μπορεί να είναι διάρκειας μερικών λεπτών. Ψαρεύοντας τώρα με τις ίδιες συνθήκες αλλά νύχτα, καλό είναι να προτιμήσουμε τις φωτεινές και όχι τις αφέγγαρες βραδιές. Παρόλο που η άμπωτη κρατάει τα ψάρια βαθιά, το φως του φεγγαριού θα τα βοηθήσει να ξεθαρρέψουν και να βγούνε σε αναζήτηση τροφής, πλησιάζοντας τα σημεία που βρίσκονται οι αρματωσιές μας.




β) Πλάγιοι άνεμοι


Όταν έχουμε έντονους πλάγιους ανέμους στον τόπο όπου ψαρεύουμε, η προσπάθεια μας δυσκολεύει σημαντικά, κι αυτό διότι έντονοι άνεμοι δημιουργούν δυνατά ρεύματα με αποτέλεσμα τα κοπάδια των ψαριών να μετακινούνται πιο γρήγορα, παράλληλα με την ακτή Με την αρματωσιά μας ριγμένη σε μικτό βυθό με μονόπετρα και περιμένοντας να περάσει το κοπάδι από τον στόχο μας, τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο ευνοϊκά με τους έντονους πλάγιους ανέμους. Είναι πολύ πιθανόν τα ψάρια να βρίσκονται πέντε, δέκα ή και είκοσι μέτρα αριστερά ή δεξιά από το σημείο που τα συναντάμε συνήθως. Χρειάζεται τότε να τα ψάξουμε ρίχνοντας δεξιότερα ή αριστερότερα, λίγο πιο μέσα ή λίγο πιο έξω του γνωστού τόπου μας ξεκινώντας με παρεκκλίσεις των δέκα μέτρων και ανεβαίνοντας όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και ο εξοπλισμός μας.


Γ) Εμπρόσθιοι διαγώνιοι άνεμοι.



Στους συγκεκριμένους ανέμους τα πράγματα αλλάζουν ξανά. Τα κοπάδια θα προσεγγίσουν τις αρματωσιές μας πιο εύκολα. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα καλάμια να κοιτάνε διαγώνια, προσανατολισμένα πάνω στον άνεμο. Η τακτική αυτή φέρνει πιο εύκολα τα θηράματα στις αρματωσιές μας. Αλλιώς αν η αρματωσιά ειναι ευθεία μέσα και ο άνεμος την χτυπά εμπρός και πλευρικά υπό γωνία, θα δημιουργεί κοιλιά στην πετονιά, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απώλεια των τσιμπημάτων. Και αυτό διότι λόγο της κοιλιάς που κάνει η πετονιά δεν θα ενεργοποιείται η μύτη του καλαμιού την στιγμή του τσιμπήματος.



 δ) Άνεμοι πίσω από την πλάτη μας

Όταν έχουμε τους ανέμους πίσω από την πλάτη μας η πιο ευνοϊκή κατάσταση είναι πχ όταν ψαρεύουμε με κατεύθυνση προς τον νότο έχοντας πίσω από την πλάτη μας βοριά τρία μποφώρ Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να ρίξουμε με την βοήθεια τεχνικής ρίψεις τις αρματωσιές μας αρκετά μέτρα από την ακτή. Και αυτό διότι ο βοριάς κάνει τα ψάρια να μην πλησιάζουν κοντά στις ακτές. Έτσι λοιπόν θα χρειαστεί να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε την ζώνη των εκατό μέτρων. Ειδικά όταν με αυτές τις συνθήκες στοχεύουμε σε τσιπούρες οι οποίες με τέτοιες συνθήκες διατηρούν απόσταση ασφαλείας από την ακτή.




Ε) Κόντρα άνεμοι



Είναι γεγονός ότι ότι για τους περισσότερους από εμάς είναι οι πιο ευνοϊκές συνθήκες. Οι πιο αποδοτικοί άνεμοι είναι οι βορειοανατολικοί και νότιοι, νοτιοανατολικοί. Δεν αποκλείουμε τις υπόλοιπες περιπτώσεις αλλά με βάση τις καταγραφές μας καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα για τις ακτές της βόρειας Ελλάδας. Επειδή όμως έχουμε ψαρέψει και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι παραλίες έχουν κατεύθυνση δυτικά, τα πιο καλά αποτελέσματα σημειώθηκαν, όταν οι άνεμοι ήτανε βορειοδυτικοί, τους είχαμε δηλαδή ελαφρώς δεξιά.


Επίλογος

Κατέγραψα συνοπτικά πως αντιμετωπίζουμε την κατεύθυνση των ανέμων κατά την διάρκεια της ψαρευτικής μας εξόρμησης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την κάθε κατηγορία ανέμων θα τις ανακαλύψετε μέσα από τις προσωπικές σας εμπειρίες βγάζοντας τα δικά σας συμπεράσματα. Να θυμάστε ότι ο κάθε τόπος ψαρεύεται με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.